Co očekávat nemůžete

Anglický trávník při krátkodobém nasazení ovci do vzrostlé trávy či stařiny v pokročilé vegetační sezoně
Ovce na rozdíl od krav trávu opásají "odshora" a vybírají si nejdříve tu chuťově a nutričně nejzajímavější.
Pokud je tráva do které ji vypustíme příliš vysoká, zůstávají v ní tzv. nedopasky, ty slouží jako semenná banka a zdroj potravy a útočiště pro hmyz, ne vždy ale ladí oku. Stejně jako při mechanické seči je potřeba při touze po krátkém trávníku začít "z jara" a počítat s alespoň dvojím pokosem. Variantou je samozřejmě dlouhodobé angažmá a pobyt ovcí, které zajistí nízký pokos po celou vegetační sezonu.
Lze volit i kombinaci postupné pastva a seče. Možností jsou spousty, vždy záleží na velikosti a typu pozemku .... a dohodě.

Respekt ovcí ke skalničkám, květinovým záhonům a ovocným stromům
Nejlepším zahradníkem sice bývá kozel, ale ovce za ním daleko nezaostávají .
Naše ovce jsou sice pracanti, dělají od světla do světla (byť s pravidelnými přestávkami na trávení), nemůžeme po nich ale chtít, aby chápaly rozdíl mezi "zelenou hmotou, co musí pryč", a "zelenou hmotou, co mě stála balík, housera, a musí zůstat!"
Ovce je tedy vhodné používat k údržbě větších ploch bez výskytu okrasných rostlin, zeleniny, stromů a keřů.
Popřípadě jim ten výše uvedený rozdíl vysvětlit pletivem.
S tímto máme mnohé zkušenosti a rádi pomůžeme pozemek upravit.