Kdo chce ovce pást, hůl si vždycky najde.



Jak ten čas běží     Hned z rána se můžete naučit dojit (nadojené mléko nebo z něj vyrobený sýr si pak s sebou můžete odnést domů).

Poté společně přestavíme ohradníky/sítě a v nich se pak dozvíte a naučíte, jak ovládat stádo na volné pastvině.  To pak bude samotná Vaše práce po většinu dne.

 Den je rozdělen na dvě části siestou (kolem poledního, zvláště za teplých dní, si holky rády dají "malé hají"). Pro nás to bude čas na sváču a "základní kurz výroby salašnického sýru". Po siestě stádu začíná odpolední směna (zhruba 15. - 19. hodin).

Navečer je potřeba celé stádo napojit, tam, kde je přístup k vodě, je poženeme/poženete k rybníku nebo potoku, tam, kde přístup k vodě není, dostává stádo vodu z barelů.

A tím pastevcův den končí.

Kdo má ale pocit, že by se mu z pastviny a od stáda těžko odcházelo, může po dohodě posedět u ohně a u stáda přenocovat. Pod širákem, ve stanu nebo pod autentickým přístřeškem rumunských pastevců - autoplachtou :).

V případě extrémně nepříznivého počasí je možno využít zázemí rodinného stanu.